Güvenli yaşam her türlü tehlikeye karşı bilgili ve hazırlıklı olmakla mümkündür. Bunun için çevremizde oluşabilecek afet riskleri hakkında bilgi sahibi olmalı, afet ve acil durumlar sırasındaki doğru davranış şekillerini öğrenmeli ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza öğretmeliyiz. Bu amaçla okulumuzda ''13 Ekim Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü'' tatbikatı yapılmıştır..Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 1989 yılında alınan karar sonrası her yılın 13 Ekim günü “Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda her 13 Ekim’de, dünya çapındaki insanların ve toplulukların afetlere maruz kalma durumlarını azaltmaları ve karşılaştıkları riskleri önlemenin önemi konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.
“Afet Riski”, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü’nde: “belirli bir tehlikenin, gelecekte belirli bir zaman süresi içinde meydana gelmesi hâlinde, insanlara, insan yerleşmelerine ve doğal çevreye, bunların zarar veya hasar görebilirlikleri ile orantılı olarak oluşturabileceği kayıpların olasılığı.” şeklinde tanımlanmaktadır.
Ülkemizde afet riskine yönelik faaliyetler AFAD koordinasyonunda yapılan çalışmalarla gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, ülke geneli için Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) ve 81 ilde yereli güçlendiren İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) gibi çalışmalar yürütülmektedir.
Türkiye, pek çok afet türünün önemli sıklıkta yaşandığı bir ülkedir. Deprem, heyelan, sel ve çığ gibi birçok doğa kaynaklı afetin yanı sıra jeopolitik konumu nedeniyle beşeri kaynaklı afet diyebileceğimiz insani krizlerle de sıkça karşı karşıya kalabilmektedir. Son olarak ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde 9 saat aralıklarla gerçekleşen ve merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi ve Elbistan ilçesi olan, 7,7 ve 7,6 büyüklüklerinde iki büyük deprem felaketi yaşanmıştır. Asrın felaketinde 50.000’den fazla insan hayatını kaybetmiş, 100.000’i aşkın kişi yaralanmıştır. Deprem felaketi nedeniyle yarım milyondan fazla bina hasar almış, bölgede iletişim ve enerji alt yapısı zarar görmüş ve büyük maddi kayıplar meydana gelmiştir.
Afetlerin yıkıcı etkileri, insanlar ve yaşadıkları yerlerde onarılması güç zararlara neden olabilmektedir. Bu afetlerin meydana geldiği bölgelerde; özellikle sağlık, eğitim, barınma ve çalışma hayatı , mücbir sebeplerden ötürü sekteye uğrayabilmektedir. Dolayısıyla afet risklerinin azaltılması, hem insanların sahip oldukları güvenli bir ortamda yaşama, hem de afetler sonrası ortaya çıkabilecek olan sorunlar nedeniyle önemli bir husustur.
Adres:
Topçuoğlu Mah.Cumhuriyet Cad.No2 Kastamonu
Telefon
03662146532